top of page

Verhuizing naar Zwitserland


Na 4 jaar wetenschappelijk onderzoek en de afronding van een doctoraat in de scheikundige technologie was het tijd voor een nieuw avontuur. Via een oude bekende van een andere onderzoeksgroep kwam ik in contact met een professor in Biofysica in Fribourg, Zwitserland. Het onderwerp van het onderzoek waar ze iemand voor zochten sprak mij ontzettend aan, maar een verhuizing naar het buitenland is natuurlijk een grote stap. Toch heb ik uiteindelijk besloten, na goed overleg met Manon en lang nadenken, om de sprong te wagen.


In november van 2021 was het zover: de auto flink volgeladen en vertrokken richting het Zwitserse berglandschap. Fribourg is de hoofdstad van het gelijknamige canton (1 van de 26 waaruit Zwitserland is opgebouwd) en officieel tweetalig: Frans en Duits. De historische stad is thuis aan minder dan 40.000 inwoners en bevindt zich langs de Sarine/Saane rivier zo’n 30 km ten zuidwesten van Bern. De meren van Neuchatel en Gruyere liggen beide op een steenworp afstand en na een uurtje rijden sta je direct aan de voet van de Zwitserse alpen. Daar zijn de wegen zeker niet meer Vals Plat, maar overduidelijk steil omhoog.

Maar, hoor ik jullie denken, hoe gaat dat met Vals Plat nu een van de brouwers in het buitenland woont? Borrelen op afstand hebben we al geoefend tijdens de ergste covid periodes in 2020 en nu worden Vals Plat vergaderingen ook online gevoerd.

De Zwitserse biercultuur is niet in eenvoudig samen te vatten. In het Franstalige westen en het Italiaans sprekende Ticino worden wijndruiven verbouwd die uiteindelijk in zeer smakelijke Zwitserse wijnen belanden. In deze regio’s worden voornamelijk pilseners gedronken, al zijn er net zoals bijvoorbeeld in Nederlands, steeds meer opkomende, kleinere speciaalbierbrouwerijen te vinden. Het grootste deel van Zwitserland spreekt hun eigen variant op Duits, het “Schwyzerdütsch”, en toont ook wat culturele overeenkomsten met de aangrenzende zuid-Duitse en Oostenrijkse streken. Hier kun je overal wel een fris pils of weissbier vinden, of je nou in de stad bent of in een hutje boven op de berg. Daarbij kan een alpenkaasje of worst niet ontbreken.

Manon komt ook naar Zwitserland in het voorjaar van 2022 en van hieruit gaan we samen voor brouwerij Vals Plat aan de slag. We houden ons dan onder andere bezig met receptuurontwikkeling (hoe krijgen we de gewenste smaken uit de mout, hop en gist halen) en marketing en media (zodat jullie ons verhaal via digitale kanalen kunnen volgen). Natuurlijk komen we ook af en toe naar Nederland toe om bijvoorbeeld de nieuwe biertjes die daar gebrouwen zijn te proeven, in ruil voor wat Zwitserse alpenmelkchocolade. Hoe lang we hier zullen blijven wonen weten we nog niet zeker, maar de komende paar jaren zullen we onze bijdragen aan de brouwerij dus vanuit het alpenlandschap leveren.


bottom of page