top of page

BIEREN

ONZE

DUISTER VERLANGEN

English Porter

Durf jij de verleiding aan?

Ontdek de mysterieuze aantrekkingskracht van de donkere mouten die in deze porter te vinden zijn. Naast de heerlijke aromatische chocolademout en gebrande brown mout, zit er ook een hele ‘speciale’ mout die onze porter een rozijnachtige smaak geeft. De toevoeging van jeneverbessen zorgt voor de kruidige tegenhanger en maakt het bier een goede donkere doordrinker. Prikkel je zintuigen en laat je verleiden!

De naam porter komt van de sjouwers uit de 18e eeuw. Deze ‘porters’ brachten de goederen aan land of aan boord. Toentertijd waren daar nog geen machines voor. Aan het eind van een zware werkdag lustten deze mannen graag een porter biertje. Deze bierstijl was een tikkeltje sterker dan het gemiddelde bier van die tijd. Duister Verlangen is het eerste Vals Plat bier na de brouwersserie. Bij dit bier is er geen koppeling met een van de brouwers gemaakt en wordt de creativiteit volledig vrijgelaten.

Wist je dat… de porter het eerste bier was dat bij de brouwerij rijpte? Daarvoor rijpten bieren vaak nog door bij de kopers of in de winkel. Maar de porter was meteen klaar voor consumptie!

ABV 7.5% | IBU 20 | EBC 60

De porter is eigenlijk een afgeleide van een bruin bier en een lichtere versie van een stout bier. De bierstijl afkomstig uit London is tegenwoordig niet meer weg te denken in de bierwereld. Porterbieren hebben vaak een licht tot donkerbruine kleur met een robijnrode gloed. De biersoort heeft een gematigde bitterheid. Tijdens het proeven van onze porter kom je smaken tegen van gebrande en geroosterde mout. Een belangrijk ingrediënt in ‘Duister Verlangen’ is de brown malt, die traditioneel het hoofdingrediënt van de Engelse porter was. Deze brengt mooie tonen van koffie en chocolade zonder een al te gebrande bitterheid toe te voegen.

  • ut_icon_144b

BROUWERSSERIE

STARTSCHOT

Pale Ale

Mosterd na de maaltijd? Nee hoor! Met onze Startschot Pale Ale krijg je het precies op het juiste moment. Dit licht droge, frisse bier met aangename hopbitterheid en de kruidigheid van mosterdzaad smaakt altijd. Dit is het Startschot van onze brouwerij en alles wat de toekomst ons gaat bieden.

 

Startschot is een pale ale waarvoor naast de lichte (pale) mout ook een deel ‘salty caramel’ mout gebruikt is. Karakteristiek voor deze stijl is een fris bier met een droge afdronk, maar door onze toevoeging van mosterdzaad hebben we ook wat kruidigheid erin gestopt. Stevige Duitse Magnum hop zorgt voor een stevige dosis bitterheid, terwijl Amarillo en Ahtanum hoppen wat tonen van citrus en bloemigheid toevoegen.

ABV 6.5% | IBU 44 | EBC 17

In onze eerste serie van 6 bieren heeft ieder van ons zijn ‘eigen’ bier, maar daarnaast is Starschot bij toeval ontstaan uit een recept dat verrassend lekker bleek te zijn. Dit gezamenlijke bier bleek dus een fantastische start van Brouwerij Vals Plat op de speciaalbiermarkt. Deze weg die we samen begonnen zijn zie je terug op de etiketten van deze serie.

  • ut_icon_144b
Spinnenweb wit AI_edited.png
Mockup Bierflesje 2 New.png
Weiss Beer
agriculture-5329197_960_720.jpg

SPAGAAT

Dunkelweizen

Moeite met kiezen tussen een verfrissende Weizen of een lekker donker biertje? Dan is deze Spagaat Dunkelweizen precies wat voor jou: een zacht, zoeter
bier met een kruidige en romige afdronk.

 

Deze bierstijl is de donkere variant van het typische Zuid-Duitse Weissbier, gebrouwen met minimaal 50% tarwe. Om een echte Duitse Weizen te mogen zijn, moet er gebrouwen zijn volgens het Reinheitsgebot zoals opgesteld in Beieren in 1516. Dit betekent dat er geen andere ingrediënten in mogen zitten dan water, hop, en mout. Gist werd later toegevoegd aan de lijst omdat men van het bestaan nog niet afwist. Hier hebben we ons braaf aan gehouden om zo authentiek mogelijk te zijn! In de originele versie mocht alleen gerst als graan gebruikt worden, om genoeg tarwe en rogge te behouden voor brood. Echter verstrekte de hertog van Beieren privileges aan diverse brouwers voor maken van ‘weizenbier’. Kruiden, specerijen en fruit mogen dus niet worden toegevoegd. Maar toch proef je tonen van banaan en kruidnagel! Deze komen volledig door smaakstoffen die de gist van Weihenstephaner tijdens de vergisting produceert.

ABV 5.1% | IBU 13 | EBC 36

 

De spagaat is gebrouwen omdat we het belangrijk vinden om mensen kennis te laten maken met de minder bekende bierstijlen. De Dunkelweizen is heel toegankelijk maar schrikt mensen soms af door zijn kleur. Het is een goed bier om in de winter te drinken maar zonder de hevigheid of het sterke alcoholpercentage van de meeste winterbieren. 

 

Met dit bier beginnen we de route van Vals Plat bij Jasper. Wanneer Jasper een gezellige avond heeft en een paar biertjes op heeft, dan laat hij graag zien hoe flexibel hij is. Hij creëert ruimte in de kroeg, duwt mensen aan de kant, trekt zijn broek even op en hup doet een spagaat. Niemand begrijpt hoe hij dit überhaupt kan. Het is een talent! Maar vaak ook het signaal om naar huis te gaan.

  • ut_icon_144b
smaakprofiel_dunkelweizen.png

TREKZAK

Tripel

De juiste stemming! Net zoals de klanken van de Trekzak je in de juiste stemming brengen, doet de klassieke tripel dat ook! Deze tripel verwarmt je van binnen met zijn zachte, kruidige en licht bittere smaak. Laat je meetrekken door de smaken van het korianderzaad en de sinaasappelschil en geniet.

De Tripel is een echte klassieker. Bijna iedereen, bierkenner of niet, kent deze bierstijl, die ontstaan is in de kloosters van België. Over het algemeen wordt deze goed gedronken en hebben onze Belgische buren deze stijl echt weten te perfectioneren. We hebben dan ook gekozen voor een giststam die zijn oorsprong vindt in deze Belgische abdijen. De tripel is een zwaardere biersoort met een hoog alcoholpercentage. Wij hebben de Trekzak iets lichter gehouden zodat deze makkelijker drinkbaar blijft. De toevoeging van kruiden in een tripel is niet traditioneel, maar door ons gekozen om nog enkele aroma’s toe te voegen of versterken. Korianderzaad en gedroogde sinaasappelschil passen goed samen in deze bierstijl.

ABV 7.5% | IBU 26 | EBC 11

Bij de aankleding van dit bier speelt Wouter een hoofdrol. Hij heeft vroeger veel accordeon (ook wel bekend als ‘trekzak’) gespeeld. Hij heeft er zelfs les in gehad en voor zijn communie een cd opgenomen. Daarna heeft hij het instrument een tijdje aan de kant gezet, maar tijdens zijn studie begon het toch weer te kriebelen om er mee aan de slag te gaan. 

  • ut_icon_144b
smaakprofiel_tripel.png
Mockup Trekzak 2.png

INCA-PABEL

Blond

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar wees gerust, het toevoegen van gember en citroengras is absoluut geen ongeluk. We hebben deze ingrediënten bewust gekozen om een heerlijk fris, zomers blond bier te brouwen. Door naast deze speciale ingrediënten een Belgische abdijgist te gebruiken is de Inca-Pabel een verfrissende twist op deze klassieke blonde bierstijl.

Blonde bieren worden gebrouwen met moutsoorten die wat lichter van kleur zijn. Het is een bier van hoge gisting, waarvoor we Belgische abdijgist gekozen hebben, die enkele fruitige aroma’s produceert die goed passen bij ons recept. Blonde bieren zijn vaak toegankelijk en kunnen het hele jaar door gedronken worden. We zien dat de verkoop van deze stijl in de zomer enorm stijgt door de goede dorstlessende factor van het bier. Onze Inca-pabel is een zoeter bier met een fruitige afdronk en een licht pittig randje door de gember.

ABV 6.2% | IBU 26 | EBC 15

In ons blond bier hebben we twee kruiden gedaan die de show stelen: gember en citroengras. Heerlijke smaken die samen voor een goede beleving zorgen. De licht geroosterde Biscuit mout in combinatie met ons maischschema geven het bier en vol mondgevoel, om de scherpe smaken uit te balanceren. De naam komt voort uit de affiniteit van Rebecca met Peru, bakermat van het Incarijk, waar ze heeft meegewerkt aan duurzame ontwikkelingsprojecten tijdens en na haar schooltijd. Verder is het een knipoog naar het feit dat er weleens wat mis kan gaan tijdens het brouwen of bottelen.

  • ut_icon_144b
smaakprofiel_blond.png

CRUX

Indian Pale Ale

(H)Op naar de top! Maar daarvoor moet eerst de crux, het lastigste stukje van de route, overwonnen worden. Net zoals een bergbeklimmer, klampt de hopplant zich vast aan alles wat ie beet kan nemen, om hoger te komen. Ook onze Christian klimt graag, zoals we op het etiket afgebeeld hebben. In deze IPA zit de crux in het balanceren van bittere en aromatische (dry)hoppen, die samen een mooi geheel vormen. Proef jij de tonen van tropisch fruit ook terug?

IPA, de afkorting van india pale ale, is een uit Engeland afkomstige bierstijl die voor het eerst veel gebrouwen werd aan het eind van de 18e eeuw. De naam werd gegeven aan pale ales die bestemd waren voor de Britse overzeese kolonies, met name India. De lage suikergehaltes aan het eind van de vergisting en de grote hoeveelheden hop maakten pale ales zeer geschikt voor langere houdbaarheid tijdens de zeereis. Na verloop van tijd werd deze bierstijl steeds populairder in Europa en de naam is toen blijven hangen. Tegenwoordig wordt de benaming IPA voor veel diverse bierstijlen gebruikt, waaronder Amerikaanse stijlen westcoast IPA en New England IPA.

ABV 6.6% | IBU 52 | EBC 14

Wist je dat hopplanten zeer goede klimmers zijn? De plant kan tot wel 10 cm op een dag de hoogte in groeien! Deze Crux hebben we gedryhopped met Ariana en Mandarina Bavaria afkomstig uit Duitsland. Hierdoor zijn geuren van tropisch fruit geintroduceerd en in de smaak zit ook een vleugje floraal/dennen. Onze moutstort bestaat voor het grootste deel uit pale ale mout. Na pilsmout is dit de meest gebruikte basismout voor bierbrouwen. Deze is net een tikkeltje donkerder van kleur dan pilsmout door een langere droogperiode in het moutproces. Het resulterende bier is ook iets rijker van smaak dan een bier wat met (alleen) pilsmout gebrouwen is.

  • ut_icon_144b
smaakprofiel_ipa.png
Mockup Q4.png

DWARSLIGGER

Quadrupel

Bouwen aan smaak, laag voor laag. Onze Dwarsligger Quadrupel is een stevig, donkerrood bier met volle, warme en zoete tonen in de afdronk. Een tikkeltje dwars, eigenwijs, excentriek en helemaal zichzelf. Het bier is opgebouwd met een verscheidenheid aan mouten, gekarameliseerde suikers en hop. Het bier is, met de toevoeging van echte Limburgse appelstroop afkomstig van Zorgboerderij Ophovenerhof, een constructief meesterwerk. Door de zorgvuldige gelaagdheid van smaken in dit bier, wisten we dat we het etiket een ‘bouwthema’ wilden geven. Gelukkig hebben we in onze brouwerij een expert op het gebied van bouwkunde genaamd Manon en is dit bier het perfecte sluitstuk voor onze brouwersserie. Voor wie Manon een beetje kent, weet dat zij - net als ons bier - ook een tikkeltje dwars, eigenwijs en helemaal zichzelf is. En laat dat nu precies de dingen zijn die we allemaal graag waarderen.

Een Quadrupel is een bier dat zeer geschikt is voor de wat koudere maanden. Maar als wij eerlijk zijn, waarderen we deze bierstijl het hele jaar. Met een alcoholpercentage rond de 10% komen quadrupels in de buurt van de sterkte van wijn. Om dat het bier gerst bevat worden quadrupels en andere sterke bieren ook weleens gerstewijn genoemd. Voor liefhebbers van rijke smaken is de quadrupel de beste uitvinding van de 20e eeuw en wij kunnen het hier alleen maar mee eens zijn.

 

Wist je dat… La Trappe de naam Quadrupel in 1981 heeft geïntroduceerd?

ABV 9.4% | IBU 22 | EBC 79

Naast de typische mouten voor een quadrupel hebben we natuurlijk ook gebruik gemaakt van hop in dit bier. Zoals jullie gewend zijn, maken we vooral gebruik van ingrediënten die we zo dicht mogelijk bij huis kunnen halen. In onze Dwarsligger hebben we gekozen voor Perle uit Duitsland. Aangezien de smaak van dit bier vooral van de mouten en stroop komt, hebben we de Perle als bitter- en aromahop gebruikt.

  • ut_icon_144b
smaakprofiel_quadrupel.png

DORST GEKREGEN?

Doe mij maar een biertje!

Onze twee nieuwe bieren zijn nu verkrijgbaar in onze webshop!

bottom of page