top of page

De Brouwersserie

De ontwikkeling van onze eerste bieren begon allereerst als een creatief proces. Voordat we überhaupt aan definitieve recepten aan het denken waren, wisten we eigenlijk dat we graag een (lievelings)bier per persoon wilden uitbrengen binnen de brouwerij. De ‘Brouwersserie’ wilden we het noemen. Iedereen was enthousiast en het uitwerken ging dan ook van start. Toen we allemaal een goed idee hadden wat voor bierstijl bij ons zou passen, hadden we nog een recept over waarvan de brouwsels steeds goed smaakten. Uiteindelijk was dit ook het eerste bier waar we helemaal tevreden over waren. Echter, dit verkoopklare bier was niet “ingepland”. Toch wilden we het graag op de markt brengen. Toen zijn we uitgekomen met de naam 'Startschot': een klein extraatje aan deze brouwersserie. Ook op het etiket is niet een van ons in de spotlight te zien, maar we beginnen allemaal samen aan dit avontuur op het moment dat het startschot gegeven wordt. Verder zal ik jullie dan ook gaan meenemen in de denkwijze en ontwikkeling van de brouwersserie tot nu toe, plus licht ik ook al een tipje van de sluier op over de biertjes die er nog aan zitten te komen.


Het eerste biertje werd dus het Startschot. Door een experiment wat bij onze proevers enorm in de smaak viel is er besloten om deze Pale Ale met mosterdzaad ook toe te voegen aan deze serie. Die beslissing was gemaakt, maar nu moest de naam nog volgen. Vele brainstorm sessies zijn hier aan vooraf gegaan, veel namen zijn ook in de prullenbak beland. Want welke naam geef je nu aan het bier dat je brouwerij op de kaart moet gaan zetten? Zo is er gedacht aan ‘De Primeur’ als zijnde het eerste biertje en ‘Scherpzinnig’ door het mosterdzaad in het recept. Uiteindelijk is er tijdens een avondje bierdrinken ‘Startschot’ opgegooid en is deze altijd blijven hangen. Het ontwerpen van het etiket was natuurlijk ook een dingetje, want dit was ons eerste bier. Uiteindelijk beeldt het etiket uit dat we met z’n vijven aan het ‘Startschot’ staan van onze brouwerij en het pad dat we in de toekomst nog gaan bewandelen.



De Spagaat, het bier met de link naar Jasper. Dunkelweizen is een van de favoriete bierstijlen van Jasper, hij wist dan ook vrij snel en zeker dat hij deze stijl graag wilde terugzien in onze brouwersserie. De reden dat dit bier als tweede gepresenteerd is, komt omdat een Dunkelweizen perfect is om in een wat koudere maand te drinken. Lekker fris maar past goed bij het koude weer.

Over de naam van dit bier hebben we eigenlijk niet lang hoeven nadenken, iedereen die Jasper een beetje kent weet dat hij op een stapavondje opeens zomaar de spagaat kan doen midden in de kroeg, in de stad op straat of op een huisfeestje het maakt hem niets uit.

Het enige wat nu nog afgevinkt moest worden was het etiket, maar ook dit beeld zagen wij al allemaal voor ons. Jasper, in de spagaat midden op het etiket. Op het etiket zijn wel nog meer referenties naar Jasper te vinden, zo ligt er een tennisbal op het dak aangezien Jasper al ongeveer heel zijn leven tennist, zie je cafés waar hij regelmatig te vinden was en is en heeft de overall vibe een beetje weg van Maastricht, de stad waar Jasper nu toch al enige tijd woont.


Dan de Trekzak, het bier dat refereert aan Wouter. Voor een echt goede Tripel draait Wouter zijn hand niet om, hij wilde dan ook graag dat wij deze gingen toevoegen aan onze brouwersserie. Er is gekozen om dit bier meer tijdens de herfst- en wintermaanden te presenteren omdat onze Tripel met de huidige ingrediënten gewoon perfect past bij regenachtig weer en koude dagen. Ook voor dit bier was de naam eigenlijk geen probleem, Wouter heeft vroeger jaren de accordeon bespeeld en had dit ten tijde van het opzetten van de brouwersserie weer opgepakt. Daarom was Trekzak de perfecte naam voor de Tripel. En de reden dat er gekozen is voor Trekzak in plaats van Accordeon heeft te maken met de Limburgse uitspraak. Wij zijn namelijk gewend om een accordeon Trekzak te noemen. Uiteraard wel uitgesproken met een Limburgs accent.

Voor het etiket is er ook gekozen om Wouter met een Trekzak midden op het etiket te zetten net zoals we bij de Spagaat hebben gedaan. Als extra referenties staan er windmolens op het etiket, dit omdat Wouter een groot voorstander is van duurzame energie en hier dan ook al te graag met ons over discussieert, lees dan vooral ‘met Jasper’.




Het eerste echte zomerbiertje, de Inca-pabel. Dit heerlijke frisse blond biertje heeft een connectie met Rebecca. Wellicht het biertje waar de meeste proefbrouwsels van gemaakt zijn, want met dit recept hebben we flink lopen stoeien. Een blond biertje gaat perfect op een heerlijke zomerse dag op het terras, maar hoe zorg je er nu voor dat hij beter is dan al die andere? Hoe wij dit hebben geprobeerd op te lossen is door er gember en citroengras aan toe te voegen. Op deze manier heeft het blond bier frisse smaken en tonen van gember en citroengras.

Maar dan de naam, het was duidelijk dat het blond biertje aan Rebecca gekoppeld ging worden, doordat Rebecca meerdere malen in Peru is geweest leek het ons leuk om hier iets mee te doen. De naam Inca-pabel was er toch wel al snel, Inca als verwijzing naar de Inca’s in Peru. Op het etiket zie je nu dan ook Rebecca rijdend op een lama door het Peruaanse landschap, helaas niet meer capabel (😉) genoeg om haar biertje vast te houden. Maar ook Beppie, de kat van Wouter en Rebecca is terug te vinden op het etiket.


Daarna komt het bier van Christian, deze zal niet lang erna zijn opwachting maken binnen de brouwersserie. Dit bier kunnen jullie verwachten in de maand juli. Een bier wat het gehele jaar door gedronken kan worden maar toch het beste past bij een warme lentedag op het terras. Mensen die Christian kennen weten dat hij in de afgelopen paar jaren een grote hobby naast het bier(brouwen) erbij heeft gekregen. Deze hobby speelt dan ook een rol in de naam van het bier en het design van het etiket. Beginnen er al belletjes te rinkelen?



Tot slot komt als laatste van de brouwersserie mijn (Manons) biertje. Dat is ook een logische keuze aangezien de bierstijl het beste past bij de koude, natte en knusse wintermaanden. Nog even geduld dus voor dit biertje ;). De mensen die mij goed kennen weten dat je mij in principe altijd wel wakker mag maken voor deze bierstijl, het liefst hoe zwaarder hoe beter. Gemakkelijk te raden toch?







bottom of page