top of page

Leven in de brouwerij!

Ik zal het meteen eerlijk bekennen. Op zondag 19 juni ging ik naar bed en heb ik een van de slechtste nachten ooit gehad. Allerlei gedachten en vragen spookten door mijn hoofd. “Gaan we nu echt ons eerste eigen bier brouwen?”, “Hebben we wel goed genoeg over het recept nagedacht” of “Wat gaan we in vredesnaam met bijna 3000 flesjes doen?”.


Na een brakke nacht (niet door het bier dus) reden Rebecca en ik vanuit Geleen naar de Brouwschuur in Weert. Zoals onze tradities betamen, waren wij natuurlijk veel te vroeg daar en waren Christian, Manon en Jasper er net op tijd. Of net wat later. In ieder geval begon de brouwdag om 8 uur. Waar Christian en Rebecca de verantwoordelijkheid hebben voor het brouwen van de proefbrouwsels, zijn Rebecca en ik vanwege geografische overwegingen verantwoordelijk voor het brouwen in de Brouwschuur. Best spannend dus.


Wat moet er veel gebeuren op zo’n brouwdag. We begonnen met het schroten van de mouten. Bij de proefbrouwsels gebruiken we meestal een kilo of 5, hier moesten we bijna 300 kilo mout hebben. Flink wat slepen dus! Na het schroten gingen de mouten de maischketel in. De knopjes van de installatie begrijpen we nog niet helemaal, of helemaal niet. Daar heeft Jordy ons gelukkig goed bij geholpen. Na het maischen gaan we filteren en spoelen om uiteindelijk wort en bostel over te houden. De bostel gaat naar een lokale veehouder en wordt gebruikt als eten voor de dieren. De wort gebruiken wij om het bier van te maken! De wort gaat weer terug naar de maischketel die we nu als kookketel gebruiken. In deze stap worden ook de hoppen en ons unieke ingrediënt, mosterdzaad, toegevoegd. Na het koken voegen we nog een “vlam-uit” hop toe om extra aroma toe te voegen. Daarna wordt het gekoeld en gaat het naar de vergistingstank. Daar mocht Rebecca een van de belangrijkste ingrediënten van bier toevoegen, de gist! Op een wankel trapje, met handschoentjes en desinfectie wenste Rebecca de gist veel succes. Ons eerst bier zat in de tank!


Moe maar voldaan keken we terug. Wat was het mega vet om voor het eerst in een echte brouwerij te brouwen. Toch heel anders dan onze kantoorbaantjes. Het slepen en poetsen vraagt toch wel wat energie, misschien hadden we dat wel onderschat. Waar we in de voorbereiding nog hadden bedacht dat we na het brouwen wel ergens samen konden gaan lunchen, waren we pas om 5 uur klaar! Gelukkig werd dat goed gemaakt door leuk contact met andere brouwers, die hun bier aan het bottelen waren.


Wat is het cool dat we een droom hebben laten uitkomen! Ons eerste bier in een echte brouwerij! Daar zijn we ontzettend dankbaar voor!


Comentarios


bottom of page