top of page

Waar het allemaal is begonnen



De eerste keer brouwen met z’n vijven vond plaats in Utrecht, 16 januari 2021 om precies te zijn. Naar mijn mening is de coronatijd iets wat ons als vriendengroep dichter bij elkaar heeft gebracht. Waar we normaal gesproken 4 maanden vooruit moesten plannen, hadden we nu de mogelijkheid om bijna maandelijks met elkaar af te spreken. Uiteindelijk werd dit dan ook om een biertje te brouwen. In eerste instantie hadden Wouter, Rebecca, Christian en ik met elkaar afgesproken, omdat we in november al eens eerder een poging tot bier maken hadden gedaan. Jasper hadden we allemaal al lang niet meer gezien en ook hij vond het leuk om eens een eigen bier te brouwen. Zo ontstond het dat we met z’n vijven samen waren om een poging te wagen tot het brouwen van een tripel. Ook al begon deze dag met Jasper die zich versliep en dat terwijl hij van Maastricht naar Utrecht moest rijden.


Met z’n vijven een bier brouwen houdt ook in dat je veel tijd hebt om zelf biertjes te drinken, bij te kletsen en ludieke ideeën op te gooien. Zo begon het fantaseren over eigen horecazaken en een eigen brouwerij. In een opwelling kwam de naam ‘Vals Plat’ naar boven en waren we allemaal verrast maar ook meteen enthousiast. Ideeën waren er genoeg, er werden logo’s ontworpen op de achterkant van bonnetjes, biernamen passeerden de revue, biersoorten, en merchandise kwam naar voren. Niets was te gek. Ik kan me nog goed herinneren dat we allemaal enorm enthousiast waren, maar ook een beetje voorzichtig, want waren we echt serieus of was dit gewoon een leuk idee maar niet realistisch.


De tripel was uiteindelijk lekker en bleek zelfs het basisrecept waarop we verder zijn gaan borduren voor onze tripel die er mogelijk in de toekomst aankomt. De zaadjes waren geplant en uiteindelijk zijn we ermee doorgegaan. De coronatijd gaf ons allemaal de vrije tijd om over Vals Plat na te denken en ook de mogelijkheid om maandelijks met elkaar af te spreken. Ontwikkelingen werden gemaakt, steeds meer materiaal werd gekocht, processen werden geoptimaliseerd en nu op moment van schrijven hebben we onze eerste afspraak staan om ons bier te gaan huurbrouwen. Wat is ontstaan uit een opwelling heeft uiteindelijk tot een beginnende brouwerij geleid.


bottom of page