top of page

Groot, Groter, Grootst… (met een zachte G)

40.000 blikken per uur worden er gebotteld op slechts 1 bottellijn. Wat een magnifiek stukje procestechniek kregen wij te zien in de Stella Artois Brouwerij in Leuven.


Op 30 april 2022 zaten Rebecca en ik in de trein naar Leuven. Op de dag dat onze brouwerij officieel van start is gegaan, vetrokken we om een gezellig weekendje weg te gaan met de ouders van Rebecca. Het jaarlijkse weekendje weg. Aangezien Hub (de vader van Rebecca) inmiddels ook de biercursus van de KU Leuven had afgerond, was er een belangrijk focuspunt voor dit weekend, bier! Naar aanloop van het weekend wist Hub een plekje te reserveren voor een rondleiding in de Stella Artois Brouwerij. Deze brouwerij is onderdeel van InBev, wat een van `s wereld grootste bierondernemingen is. En dat was te zien!


Van veraf zagen we de fabriek boven de stad uitsteken. Hoe dichter bij we kwamen, hoe groter die werd. Een immens terrein wat op geen enkele manier te vergelijken is met waar wij mee bezig zijn. Na een ontvangst aan de rand van het terrein werden we meegenomen het terrein op. Na een kort verhaal over de geschiedenis, liepen we door naar de brouwers. Hier werd ons expliciet gevraagd om geen foto’s te maken. Dit is het hart van de operatie. En wat doen die brouwers dan, nou, vooral naar heel veel schermen kijken. Tegenwoordig wordt een heel groot deel van het brouwproces dat plaatsvindt in de brouwzaal niet meer met de hand gedaan, maar gebeurt het automatisch. Een wereld van verschil met onze spierpijn van het schroten. Nadat we de gigantische brouwzaal hadden bekeken, liepen we door naar de bottellijnen. Wat een productie vindt daar plaats! Van Corona tot Hertog Jan en van Jupiler tot Stella Artois. Hier komt het massale bier vandaan.


Tijdens het proeven van een versgetapt biertje filosofeerden we nog even door. Stel je voor, zouden wij ook ooit zo groot worden? Staat onze naam Vals Plat dan ook in allerlei kroegen wereldwijd? Groot dromen is niet verkeerd, maar of we echt zo groot moeten willen worden, is maar de vraag? We zijn een vriendenbrouwerij, die unieke biertjes willen maken, die we met al onze vrienden kunnen drinken. En dat doen we dan toch liever op een iets kleinere schaal.




bottom of page