top of page

Er brouwt iets nieuws!

Nu de voorraad van het Startschot drastisch geslonken is, zijn we op vrijdag 14 oktober weer te vinden in de Brouwschuur. Deze keer voor een iets ander bier dan de Pale Ale. Ik (Manon) was er deze keer ook weer bij omdat ik toch al voor andere redenen in Nederland was en ik vond het wel leuk om het dan te combineren.


Het was een vrij vroege ochtend, om 6 uur ging de wekker en kwart voor 7 stond Jasper aan de deur om me op te halen. Spullen inladen, spullen weer uitladen bij oma Resi voor de zaterdag, weer spullen inladen en toen dan toch eindelijk tijd om naar de Brouwschuur te gaan.

Wouter en Rebecca waren bij onze aankomst al druk bezig met het schroten van de mouten. Wij hebben dus onze spullen neergegooid en zijn gaan helpen. Al snel zaten de mouten in de brouwketel en kon het officiële brouwen echt beginnen.

Zelf heb ik me niet veel bezig gehouden met alle details die er bij het brouwen komen kijken; Wouter en Rebecca hebben de verantwoordelijkheid over het brouwen en het is vooral belangrijk dat zij weten wat ze doen. Ik probeer daarom ook zo min mogelijk te vragen hoe alles werkt omdat ze al genoeg informatie van Jordy krijgen en het ook nog aan het leren zijn. Dus terwijl Wouter en Rebecca veel informatie krijgen en Jasper ondertussen weer vertrokken is om bier bij Mr. Hop te gaan afleveren besluit ik om even boven op de vide mijn laptop erbij te pakken. Er is immers genoeg te doen aan mails beantwoorden, bestellingen bijhouden en de social media plannen. Na een tijdje is het maischen bijna klaar en kan er door gegaan worden met de volgende stap, ik besluit m'n laptop dicht te klappen en weer naar beneden te gaan, pak de camera mee om foto’s te maken maar eindig uiteindelijk met de waterslang in m’n handen om de ketel te poetsen. Dat moet natuurlijk ook gebeuren.


Eigenlijk verloopt de brouwdag vrij soepel, deze keer gebeuren er geen gekke dingen en verbrandt niemand zich aan de stoom bij het toevoegen van de hoppen. Het kookproces verloopt goed, het schoonmaken duurde af en toe iets langer door verstopte leidingen (wel door onze eigen ‘rotzooi’ oftewel bostel) maar dat is uiteindelijk ook opgelost. Na zeker nog vele andere gedetailleerde tussenstappen waar ik dus niet zo veel van weet wordt is het tijd om het bier te koelen, over te brengen naar de vergistingstank en de gist toe te voegen. Uiteindelijk rest ons alleen nog maar het poetsen en dan zit de dag er weer op.We hebben weer veel foto’s en filmpjes gemaakt voor de sociale media, er zit aan het einde van de dag weer 1000L in de vergistingstank, we hebben lol gehad, een biertje gedronken en ook gewoon heerlijk bijgekletst.

Al met al dus een geslaagde dag! En Wouter, Rebecca en Jasper doen dit dan op 26 oktober ook gewoon nog lekker een keertje over voor, jawel hoor, het derde bier van Brouwerij Vals Plat!


Comentários


bottom of page